Uw partner in landbouwmechanisatie

Nieuwe of gebruikte machines en tractoren kopen of huren
Onderdelenverkoop
Passende financiering
Onderhoud, reparatie en keuring

Eerste ervaringen met de Optica CS8!

Gepubliceerd op 26 februari 2016
Eerste ervaringen met de Optica CS8!

Schouten Sorting Equipment in Kampen heeft bij Inghels in Heijkant een tweede optische sorteermachine geinstalleerd. Deze Optica CS8 is een 8 spoors machine en heeft een capaciteit van 12 ton per uur. Nadat het product opgeschoond is van zand, kleine kluitjes (door een spijlenband) en vervolgens is ontdaan van loof (door een egelband) wordt het product omhoog gevoerd en gedoseerd over de 8 sporen.

Helemaal nieuw is dat Schouten gebruik maakt van een snarensysteem om de aangevoerde aardappelen te 'verenkelen', de aardappelen komen daarmee los van elkaar op de band te liggen. Andere optische sorteersystemen werken met trilgoten, het nadeel van trilgoten is de beperkte capaciteit terwijl Schouten (en haar klanten) een hoge capaciteit als eis stelt. Na het verenkelen gaan de aardappelen onder een camera door. Deze meet de hoogte en de breedte van de knol om de vierkantsmaat te bepalen. Aan de hand van deze gegevens bepaalt de machine waar de aardappel van de band moet.

Met een gefaseerde luchtstoot (meerdere nozzles, t.b.v. minimale beschadiging) blaast de sorteermachine vervolgens de aardappel op een onderliggende dwarsafvoer. De camera's onderscheiden ook kluiten van aardappelen. Omdat kluiten zwaarder kunnen zijn dan aardappelen worden deze bijna aan het eind mechanisch van de band gedrukt. Ook is de software geschikt gemaakt voor het herkennen van misvormde- en halve aardappelen. Aardappelen waarvan de camera's niet zeker weet welke maat het is omdat ze nog bewegen, te dicht bij elkaar of te dicht bij de kant liggen blijven tot het eind op de band liggen en gaan dan retour voor een tweede kans. Het is verbazingwekkend hoe netjes de Optica CS de partijen pootgoed sorteert.

Demo Scrapr beschikbaar

Demo Scrapr beschikbaar

Ook dit aardappelseizoen hebben wij een DEMO Scrapr kopakker vlakker beschikbaar! Wilt u snel en effectief de kopakker vlakken en een afwatering trekken voor de aardappelruggen, dat kan met de Scrapr!...

Lees meer

PLM Demotour

PLM Demotour

Vandaag zijn we met de New Holland Precision Land Management Demo Tour op pad geweest langs diverse klanten.

Lees meer

Nieuwsarchief